VÄRMLANDS FOLKBLAD kultur Lör 29 Maj 2004

En ren meditation

Folk och fä samsas
gott i hennes
keramikverkstad

ULVSBY
Att bo i Ulvsbytrakten tycks inte vara nån dum idé om man är konstutövare. En gång om året får man garanterat visa upp resultatet av sitt jobb eller sin hobby.
Fast keramikern Birgitta Molang i Bjurerud har egentligen inte så mycket att visa. Hon tycker det är roligare att se andra arbeta.

Eller så har det bara blivit så, för kursverk-samheten har vuxit så till den grad, att tiden knappast räcker till för eget skapande och experimenterande.
- Men nu börjar barnen bli stora. Det här är min pensionsförsäkring, säger hon och sveper med blicken över kombinationen av ateljé och hönshus.
Även under Krut, konstrundan i Ulvsbytrakten
som äger rum nu i helgen, sätter hon besökarna vid drejskivorna. 200-250 besökare per dag har hon brukat räkna in, nyfikna som letat sig fram på grusvägskilometrarna in i skogen.
Där bor Birgitta Molang, två tonåringar, tre stora kungspudlar och just nu nio små svarta och vita valpar, en katt (valparnas idol), cirka 25 höns och tre tuppar. På sommaren därtill en inlånad häst som fungerar som gräsklippare.
Till torpet flyttade Birgitta 1985. På den tiden hade djurintresset gjort henne till veterinärassistent på det som blev Ulvsby smådjursklinik.

SAMTIDIGT HADE HON fastnat i leran, så snart hon prövat på keramik som artonåring. Varför?
- För att det är så meditativt. Jag är en stressad människa, full av idéer. Att dreja är mitt sätt att meditera, tiden försvinner.
Andra söker det där meditativa tillståndet i joggingspåret...
- Ja, men jag är praktiker, vill få nånting gjort samtidigt. Ska jag motionera får jag allt hugga ved!
Att bearbeta leran är dessutom ett bra sätt att avreagera sig på, förklarar Birgitta Molang.
- Om jag är arg någon dag blir det rejäla former!

 

_ZECTS0
FOTO: HÅKAN STRANDMAN

Redo för konstrunda. Stengodsleran ligger i travar, hönsen har satt sig på publikplatserna: det är dags för Birgitta Molang att ta emot sin andel av Krut-publiken


Fast det blir över huvud taget gärna robust, det hon gör. Inga tunna, fina saker som det är alldeles för lätt att diska sönder. Brukskeramik handlar det i alla händelser om, uteslutande det tåligare - men också lite dyrare - stengodset.
- Och så är jag en multifunktionell typ, så det jag gör får gärna ha flera funktioner, säger hon.
Men huvudsakligen är det alltså andra som sitter vid de åtta drejskivorna. Hon har faktiskt varit kursledare i 25 år, länge i
Karlstad och i något studieförbunds regi,
sen 1995 i den egna ateljén och på senare tid helt privat.
Ateljén är alltså, originellt nog, sammanbyggd med hönshuset. En hög fönsterruta skiljer lokalerna åt. Bakom den
sitter alltså stiliga höns av olika raser uppflugna på sina pinnar - om de inte struttar utomhus.
- Så har jag koll på dem. Dessutom är de ju så vackra, som blommor, förklarar Birgitta den arkitektoniska konstruktionen.

LENA BONNEVIER
Från VF Lör 29 Maj 2004

43 medverkande på fjärde
konstrundan i Ulvsbytrakten

I julas var Helena Bengtsson huvudutställare på Nordiska museets skinnutställning. Nu ställer hon ut i Sockenstugan i Ulvsby, tillsammans med konstnären Johan Magnusson.
De två tillhör de mer etablerade deltagarna i Krut, konstrundan i Ulvsbytrakten.

Ulvsby; hon visar själv skulpturer och installationer och har tre andra utställare med sig. Där visar också filmaren Jonas Bergergård de två kortfilmerna Natan och Flytten, och där talar journalisten och författaren Rolf Alsing om Göran Tunström.
I Vallargärdets skola samsas ett halvdussin

 

Väletablerade är också konsthantverkarna keramikern Steven Jones och textilaren Hildegun Martinsen Jones, som tar emot i sin privata ateljé i likhet med silversmeden Jan Strömberg och hans fritt broderande hustru Majken.
Andra medverkande har gått in med full kraft i ett konstnärligt skapande, efter att ha pensionerats från andra jobb, och åter andra har det som hobby.
Sammanlagt visar 43 personer upp sig under rundan, som pågår lördag och söndag efter invigning i församlingshemmet vid Alsters kyrka lördag klockan 11.

ETT TIOTAL PRIVATA ateljeer hålls öppna längs rundan. Övriga medverkande samlas i olika typer av gemensamma lokaler. Jordbrukaren Annica Berggren har till exempel upplåtit sin maskinhall i Skål i sydvästra

konstutövare, däribland Anna Ileby, som deltagit i ett
par Krut-år med sina tuschlaveringar. Nu, när hon går på konstskola i Stockholm, ställer hon ut mest oljor.
Naivisten Grete Lindström har placerat sig i Brandsbolsboa. Logen Linnea, stationshuset, stallet och magasinet på Glänne gård, Ulvsby IF:s klubbhus liksom missionshuset och Nordstugan i Snarstad är andra tillfälliga gallerier.

WORKSHOPS är tradition under Krut. Utöver drejning hos Birgitta Molang erbjuds målning och teater för barn och ungdom i stationshuset.
I år kan Krut också visa upp trädgårdskonst. Ann-Britt Höglund, drivande i Värmlandskretsen av Sällskapet trädgårdsamatörerna, har sin trädgård öppen för besökare under lördagen.